1 april, kikker in je bil… geintje of nep-nieuws?

Laatste update op 26 augustus 2019, Gepubliceerd op 1 april 2017 DOOR Michel Bonvanie

1 april…. Kikker in je bil, die er nooit meer uit wil! Herinner jij je ook nog hoe je vroeger op 1 april op school of thuis altijd op je hoede was? Of was jij juist degene die voor iedereen een goede grap bedacht? Ook grote organisaties en zelfs nieuwsmedia bedenken vaak een grap op 1 april. Nep-nieuws kun je het noemen en dat kwam de afgelopen maanden veelvuldig in het echte nieuws.

Vooral tijdens de Amerikaanse verkiezingen was er veel ophef over zogenaamd nep-nieuws. Het verleidde kiezers op een oneerlijke manier tot een stem. Veel nep-berichten over de Amerikaanse verkiezingen werden verzonnen in een stadje in Macedonië, aldus de NOS. Hier verdienden jongeren duizenden euro’s met het creëren en verspreiden van nep-nieuws.

Aan de slag met de content creatie? Daarvoor hebben wij een handig e-book in elkaar gezet! Download deze gratis.

Download het e-book 'De basis voor content creatie'

Het tegengaan van nep-nieuws online

Gelukkig is het op 1 april vaak snel duidelijk wat wel of niet echt is. Google en Facebook zijn bovendien al wakker geschud en doen hun uiterste best om het verspreiden van nep-nieuws tegen te gaan. Begin dit jaar kondigde Google in een blogpost aan al ruim tweehonderd publicisten van het AdSense Netwerk te hebben geweerd.

Facebook heeft inmiddels externe feitencheckers aangetrokken om het nep-nieuws te filteren en verwijderen van haar platform en de producenten van het nep-nieuws worden niet meer toegelaten in haar advertentieprogramma’s. Beide multinationals sloegen de handen ineen en werkten in verschillende landen samen met onderwijsinstellingen. Studenten werden ingezet om nieuwsberichten te checken.

Nicole, content marketeer bij Webiteers en voormalig journalist: “Met nieuwe media verspreidt nieuws zich razendsnel. Dat betekent dat nep-nieuws ook snel viral kan gaan. Als het eenmaal viral gaat, is het kwaad al geschiedt. Zodra nep-nieuws gedeeld of geliked door vrienden, gaat (onbewust) de betrouwbaarheid omhoog. Het is gelinkt aan iemand met wie je – ook al is het misschien alleen online – een band, iets vertrouwds, hebt opgebouwd.

Toch een 1 april grap uithalen?

Wil je een 1 april grap uithalen maar de zoekresultaten wel zuiver houden? Dan kun je op de pagina waarop je jouw 1 aprilgrap publiceert altijd – nadat een deel van jouw doelgroep erin is gestonken en hopelijk hartelijk om heeft gelachen – een melding maken dat het een 1 april grap betrof.

Aan de slag met de content creatie? Daarvoor hebben wij een handig e-book in elkaar gezet! Download deze gratis.

Download het e-book 'De basis voor content creatie'