5 Handige marketing tools, gehoord bij de Social Media Club Twente

Laatste update op 31 januari 2020, Gepubliceerd op 31 januari 2020 DOOR Esmée Wevers

Eens per kwartaal organiseert de Social Media Club Twente een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten komen diverse sprekers aan het woord met uitzonderlijk veel kennis over bepaalde onderwerpen. Op maandagavond 27 januari vertrok collega Esmée naar het U Parkhotel in Enschede om zich te laten inspireren op het gebied van online marketing tools en handige social media marketing tools.

Gedurende de bijeenkomst werd er gesproken over exorbitante (marketing)doelstellingen en hoe je deze kunt halen. Hier heeft Esmée een handvol takeaways uitgehaald om te delen met jou. Daarnaast maakte Esmée kennis met maar liefst 25 (en meer) handige marketing tools die kunnen helpen bij het behalen van de doelstellingen.

Tijdens deze avond is het volgende aan bod gekomen wat ik graag met jou wil delen:

Zelf starten met content marketing en inbound marketing? Download gratis onze complete gids over inbound marketing en start vandaag nog!

Download de complete gids over Inbound Marketing

Lees verder onder de afbeelding.

Handige marketing tools

Enkele takeaways

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over het creëren van (marketing) doelstellingen. Deze moeten volgens hem meer zijn. Exorbitant zelfs. Maar hoe ga je deze halen? Vooral door te doen! Daarbij leerde Esmée de volgende takeaways:

  • Verdiep je in topsporters. Volg ondernemers op diverse sociale kanalen. Hier kun je een heleboel inspiratie uit halen;
  • Experimenteer Denk, doe, meet, leer en schaal op. Blijf continu in beweging en experimenteer ook met dingen waarvan jij geen effecten verwacht. Dit geldt ook voor content marketing;
  • Geef eens wat weg, help een ander. Soms kan dit meer opleveren dan je vooraf verwacht.

Freemind

Voor (content) marketeers geldt dat er vaak gebrainstormd wordt over nieuwe campagnes. Hoe ga je deze aanvliegen? Wat ga je doen? Wie en welke hulpmiddelen heb je daarvoor nodig? Wat is het doel? Deze brainstormsessies worden vaak met een team van meerdere mensen gedaan. Iedereen roept dingen door elkaar. Natuurlijk wordt er gedurende zo’n sessie wel het één en ander opgeschreven. Maar hoe geef je die uiteindelijk overzichtelijk weer?

De gratis content marketing tool ‘Freemind’ helpt je bij het maken van een brainstorm of mindmap. Qua looks ziet het er een beetje uit als een lege internetpagina of een leeg paint document. Het zal aan het begin misschien even zoeken zijn naar waar je de juiste gereedschappen kunt vinden, maar je zult merken dat Freemind ideaal is. Het programma biedt ontzettend veel mogelijkheden.

brainstorm

Triple8

Werk je veel met video? Dan wil je deze vaak ook graag ondertiteld hebben. Al helemaal wanneer je de video’s op sociale kanalen deelt. Je wilt immers graag dat mensen de video bekijken, ook als ze het geluid op hun smartphone uit hebben staan. Een ieder die wel eens ondertiteling heeft geschreven, weet hoe arbeidsintensief dit is. Dat moet toch veel eenvoudiger kunnen?

Dat vond Triple8 ook. Op hun website kondigen ze aan dat video’s ondertitelen nog nooit zo makkelijk is geweest en dat je met vijf minuten klaar bent. Inderdaad, het ondertitelen werkt heel eenvoudig in de volgende stappen:

  • Upload je video. Triple8 ondersteunt meerdere talen dan alleen Nederlands en Engels. Is jouw video Duits, Frans, Spaans of Italiaans gesproken? Ook dan is de hulp van Triple8 mogelijk. Het enige vereiste is dat jouw video niet langer dan 10 minuten duurt, maar zelfs dan kun je contact met de organisatie opnemen.
  • De tool zet de audio om naar tekst. Vervolgens kun jij de teksten controleren en aanpassen indien nodig.
  • Download de ondertiteling. Je ontvangt de ondertiteling in jouw mailbox. Zelfs dan heb je nog mogelijkheden om hem aan te passen indien je nog ontevreden bent.

Triple8 is gratis voor video’s tot maximaal 3 minuten. Wel krijg je een watermerk in de video. Wil je dit watermerk niet of is je video langer? Dan kun je betalen voor de ondertiteling. Dit is vaak een kleine vergoeding per minuut. Wil je vaker gebruik maken van Triple8 voor jouw organisatie? Dan kun je ook een zakelijk abonnement afsluiten.

Coosto

Ben jij verantwoordelijk voor de Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, YouTube, WhatsApp en misschien zelfs wel TikTok accounts van jouw organisatie? Dan is het logisch dat je soms het overzicht even kwijt raakt. Wist je dat het mogelijk is om al jouw sociale media kanalen op één plek te beheren?

De social media marketing tool Coosto maakt het mogelijk om posts te beheren, te reageren op de (potentiële) klant en social media data te analyseren op één en dezelfde plek. Met de contentplanner kun jij zelf bepalen wanneer en waar je welke content plaatst. Je hoeft het dus niet op het moment zelf te doen, maar je kunt de post ook ergens in de toekomst plannen. Vervolgens kun je eenvoudig zien hoe jouw posts scoren op de verschillende kanalen. Je ziet het bereik, het aantal likes, clicks en interactieratio. Zo kun je eenvoudig op basis van deze data een nieuwe post creëren. Ook kun je met Coosto eenvoudig samenwerken met je collega’s. Je kunt de ander een taak geven en onderling notities delen.

Ook de reacties van (potentiële) klanten kun je eenvoudig bijhouden. Je ziet een gesprekshistorie met de betreffende persoon en je kunt reageren op elk bericht van elk kanaal. Alles op één en dezelfde plek.

Weet je niet zeker of de social media marketing tool Coosto jouw problemen oplost? Je kunt hem de eerste 14 dagen gratis uitproberen. Daarna zul je voor de software moeten betalen.

Canva

Canva is vrij bekend onder de meeste (content) marketeers. Toch wil ik hem nog wel even benoemen. Canva helpt je bij het creëren van afbeeldingen. Deze kun je gebruiken voor je social posts, maar je kunt er ook bijvoorbeeld uitnodigingen mee creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos, want het is ook mogelijk om logo’s te ontwerpen, posters en visitekaatjes te maken, flyers, infographics en zo meer. Ideaal om in te zetten als social media marketing tool!

Het gratis account van Canva is al zeer uitgebreid. De software biedt ontzettend veel mogelijkheden. Mocht dit toch nog onvoldoende zijn, dan kun je jouw account upgraden tegen betaling. Op dat moment is er nog veel meer mogelijk, zoals het maken en exporteren van GIFjes, downloaden met een transparante achtergrond en het uploaden van je eigen lettertype.

Squoosh

Deze online marketing tool werd niet in de presentatie benoemd, maar kwam tijdens het vragenrondje wel voorbij: Squoosh. Wanneer je grote afbeeldingen op je website of blog plaatst, kan dit negatieve effecten op de snelheid van je website hebben. Ook voor sociale media is het niet nodig om mega grote afbeeldingen te gebruiken. Met behulp van Squoosh kun je eenvoudig jouw afbeeldingen verkleinen of omzetten naar een ander formaat.

WhatsApp Image 2020-01-27 at 19.45.19-1

Bonus: LMGTFY

Heb jij ook zo’n collega, vriend of familielid die denkt dat jij overal het antwoord op weet? Zo’n iemand die jou blijft overstelpen met vragen die je eigenlijk ook op Google zou kunnen vinden? De tool ‘Let me Google That For You’ (LMGTFY) biedt een uitkomst! Deze tool is vooral heel erg leuk om te gebruiken en om je collega’s te stangen. Hij zal je niet helpen bij het behalen van je doelstellingen.

De tool werkt heel eenvoudig. Op de website zelf typ je de zoekopdracht in die antwoord geeft op de vraag van jouw collega, vriend of familielid. Door op de preview button te klikken, ontdek je welk linkje je krijgt om door te sturen en hoe het uitlegfilmpje eruit komt te zien. Zodra je op ‘verkrijg link’ klikt, zul je een URL kopiëren die je eenvoudig naar de vraagsteller kunt sturen. Hij of zij krijgt hetzelfde uitlegfilmpje te zien en weet nu precies hoe Google (en eventueel het Internet) werkt! Super handig 😉

Zelf starten met content marketing en inbound marketing? Download gratis onze complete gids over inbound marketing en start vandaag nog!

Download de complete gids over Inbound Marketing