Impact Google updates op medische sector

Laatste update op 24 februari 2020, Gepubliceerd op 24 februari 2020 DOOR Sem Poell

Tijdens de laatste Google algoritme updates zijn er in vele sectoren wijzigingen waargenomen in de organische zichtbaarheid. Een sector waarin de wijzigingen relatief groot zijn is de medische sector.

In dit artikel bekijken we welke updates er afgelopen jaar zijn geweest en welke veranderingen we zien in de zoekresultaten in deze sector.

Google core updates

Google voert dagelijks (kleine) updates uit en daarnaast enkele core updates per jaar. Bij een core update worden belangrijke wijzigingen aangebracht in het algoritme van Google. Vaak zijn er bij een core update grote schommelingen in posities waarneembaar.

De update in augustus 2018 - ook bekend als de Google Medic Update - had een grote invloed op gezondheid/medische websites en andere Your Money Your Life (YMYL) websites. 

Ook de daaropvolgende algoritme updates en de broad core update omstreeks 15 januari (genaamd de Januari 2020 Core Update) hebben een grote impact gehad op de organische zichtbaarheid van deze sectoren. 

De volgende (grote) updates – met zichtbare resultaten - hebben plaatsgevonden afgelopen jaar:

 • Maart update omstreeks 12 maart 2019
 • Mei update omstreeks 29 mei 2019
 • September update omstreeks 24 september 2019
 • December update omstreeks 4 december 2019 
 • Januari update omstreeks 15 januari 2020
 • Februari update omstreeks 9 februari 2020

Google algoritme en kwaliteit

Tijdens de ‘Google Webmaster Central Office-hours Hangout’ op 31-mei 2019 zei Google’s John Mueller dat de algoritmes beter zijn geworden in het beoordelen van de kwaliteit van websites in de medische sector. Eén van de punten waarover gesproken werd is het aantonen van autoriteit en expertise.  

Lees hieronder het citaat:

And then of course there are other kinds of websites where I'd say maybe our algorithms in the last year or so have been focusing more on and where they're a bit more critical. For example one area that I've seen mentioned a lot is the whole medical space. Where I see people posting online talking about authority, expertise, those kind of things where I'd say that definitely makes sense. Where in the past it was really hard for us to judge kind of the quality of the medical or medically oriented site. And over time our algorithms have gotten better in that regard.

E-A-T

Een hieraan relevante term die zeer belangrijk is geworden voor de medische sector is E-A-T. E-A-T staat voor 'Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness'. Deze term gaat al een tijdje mee, maar is sinds de grote Google Medic Update in augustus 2018 meer onder de aandacht gebracht.

Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om te laten zien dat de inhoud van de website betrouwbaar is. Met name door expertise en autoriteit aan te tonen.

Vooral zoekopdrachten die gaan om het geluk, financiën of de gezondheid van de gebruikers worden extra streng door Google beoordeeld. Dit zijn zoekopdrachten die veel misbruikt worden voor de zogenoemde YMYL websites. Ondeskundige informatie, meningen en content van lage kwaliteit kunnen de gebruiker benadelen en dat is iets wat Google wil voorkomen.

Om de kwaliteit van een pagina te beoordelen maakt Google onder andere gebruik van de ‘Search Quality Evaluator Guidelines’. In mei 2019 heeft Google deze richtlijnen bijgewerkt.

De vernieuwde richtlijnen bevatten meer gedetailleerde aanwijzingen met betrekking tot paginakwaliteit en de expertise van de maker van de content. Daarnaast heeft het E-A-T tot een belangrijk onderdeel van deze richtlijnen gemaakt.

Bij de Google updates wordt dus in toenemende mate waarde gehecht aan vertrouwen en autoriteit.

Zichtbaarheid medische sector

We hebben meerdere websites in de medische branche geanalyseerd. Hier behandelen we één website in deze sector die - vooral bij de laatste updates – een stijging ziet in zichtbaarheid in de organische resultaten. Daarnaast behandelen we één concurrerende website in dezelfde branche die te maken heeft met een daling in zichtbaarheid.

In onderstaande afbeelding zie je het verloop van organische zichtbaarheid van deze concurrerende website in de medische sector. De punten geven de eerdergenoemde Google algoritme updates weer. Duidelijk is te zien dat er grote veranderingen plaatsvinden ten tijde van de updates.

Afbeelding: Google Update daling website medische sector (UR:28/DR:27)

google update medische sector

Sinds de januari update is er bij deze website een continue daling in de organische zichtbaarheid. De sterke daling in zichtbaarheid is mede het resultaat van een daling van de zoekwoorden met een hoog zoekvolume uit de top 5 en top 10.

Zoekwoorden en gewenste betrouwbaarheid

Kijkend naar de gedaalde zoektermen hebben deze veelal betrekking tot zoektermen met ‘behandelen’, ‘genezen’, ‘bloed’ en ‘pijn’. Dit lijken dus zoektermen die onlosmakelijk verbonden zijn met de gezondheid van de gebruiker. De zoekresultaten vereisen om die reden een hoge betrouwbaarheid, expertise en autoriteit.

Maar ook generieke zoektermen – waarbij de zoekintentie niet direct duidelijk is - zijn gedaald. De website is bijvoorbeeld met een ‘orgaan gerelateerde’ zoekterm gedaald van positie 9 naar 35. Er worden hier door Google meer algemene zoekresultaten weergegeven bij soortgelijke brede zoektermen.

Bij dalers hebben we natuurlijk ook te maken met stijgers. De “winnaars” op bovenstaande zoektermen zijn vaak websites met hoog niveau qua expertise en een groot aantal backlinks en verwijzende domeinen met een hoge betrouwbaarheid in de medische sector (E-A-T).

Voorbeelden zijn:

 • Mlds.nl (UR:54/DR:71)
 • Mens-en-gezondheid.infonu.nl (UR:41/DR:78)
 • Kanker.nl (UR:51/DR:72)
 • Thuisarts.nl (UR:78/DR:79)
 • Gezondheidenwetenschap.be (UR:46/DR:64)

* URL Rating (UR) toont de sterkte van het backlinkprofiel van een doelpagina en Domain Rating (DR) toont de sterkte van het backlinkprofiel van een doelwebsite op een schaal van 0 tot 100, waarbij deze laatste de sterkste is. (bron: Ahrefs)

Toch zien ook deze websites dalingen in de organische zichtbaarheid [zie afbeelding]. Uit een verdere analyse blijkt dat vooral zoektermen met betrekking tot symptomen zijn gedaald.

Afbeelding: Google Update daling kanker.nl (UR:51/DR:72)

Google update medical Kanker.nl

Het lijkt erop dat Google een betere match maakt tussen de zoekintentie en de resultaten, zonder daarbij de zoeker op het verkeerde been te willen zetten. Een symptoom kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Een soortgelijk antwoord wordt dan ook verwacht. Pagina’s gericht op één specifieke oorzaak, zoals kanker, lijken daardoor een andere beoordeling te krijgen.

Afbeelding: Google Update stijging website medische sector (UR:27/DR:18)

Google medic update stijging

google-updates-medical-klant

Ondanks een relatief lage domain rating ten opzichte van bovengenoemde websites vertoont deze website een positieve ontwikkeling bij de updates vanaf september 2019.

Eind augustus 2019 is voor deze website de navigatiestructuur vernieuwd en is de content herschreven. Daarnaast zijn onbehandelde onderwerpen toegevoegd. Hierbij is er kritisch gecontroleerd op de medische juistheid van de content door de artsen.

De zoektermen waarmee de website is gestegen zijn vooral termen die niet heel breed zijn en specifiek gericht zijn op een bepaalde behandeling of medische term. De zoeker heeft bij de zoekintentie al een beter idee in welke richting hij moet zoeken.

Voorbeelden van zoektermen die gestegen zijn richten zich meer op de laatste fase van de buyer journey. Deze zoekopdrachten zijn niet zo zeer gericht op ‘symptomen’, ‘de behandeling van klachten’, ‘pijn’ en ‘bloed’; zoekwoorden waarbij een hoge betrouwbaarheid en autoriteit gewenst is.

Updates en vertrouwen

De afgelopen updates en waarschijnlijk ook komende algoritme updates hebben dus een sterke nadruk op het vertrouwen en de geloofwaardigheid dat een domein heeft in zijn sector, in combinatie met het geven van de juiste resultaten bij de zoekintentie. Zoekers worden door Google beschermd door te voorkomen dat ze naar één kant (één specifieke oplossing) worden geduwd.  

Om op zoektermen te scoren die betrekking hebben op de gezondheid en welzijn van mensen is er dan ook kwalitatievere en meer onderbouwde content nodig. Er zijn veel factoren die deze kwaliteit bepalen, maar opgebouwde autoriteit door middel van medisch relevante backlinks is een belangrijke factor. Dit kunnen we goed zien in de medische sector, waar de wijzigingen relatief groter zijn dan in andere sectoren.

Een keer vrijblijvend sparren? Adviesgesprek aanvragen

 

Onderwerp: Zoekmachine optimalisatie, seo