Calm Technology, Google January Core update en Groepsdieren

Laatste update op 21 januari 2020, Gepubliceerd op 21 januari 2020 DOOR Esmée Wevers

De marketeers van Webiteers hebben ook deze maand weer gekeken naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van contentmarketing, SEO en social. De bevindingen hebben wij voor jou op een rijtje gezet, zodat jij snel en gemakkelijk kunt zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in de online marketing wereld.

In de eerste maand van het jaar wordt gebruikelijk veel vooruit gekeken. Wat kunnen we verwachten in het komende jaar? Deze verwachtingen, maar ook updates rondom de belangrijkste ontwikkelingen, kunnen heel interessant zijn voor jou of jouw organisatie!

In deze eerste editie in 2020 van de Monthly Grow Digital staan we stil bij de volgende onderwerpen:

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen content marketing, SEO en social? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees verder onder de afbeelding.

Monthly Grow

Content marketing

Calm Technology

De digitale wereld neemt ons steeds meer over, met de nodige gevolgen van dien. Daar tegenover staat dat mensen daar ook steeds bewuster van zijn. Niet alleen is de digitalisering slecht voor je gezondheid en je prestaties, ook de menselijke relaties onderling ondervinden de nadelen van de smartphone, laptop en tablets.

Bij concerten en festivals staat lang niet iedereen meer met een mobiele telefoon in de hand. Sterker nog, het aantal filmende mensen wordt steeds minder. Zeg eens eerlijk, hoe vaak kijk je die filmpjes nog terug? Kun je dan niet veel beter van het moment zelf genieten? Ook het ‘offline’ bordspel komt weer helemaal terug met de daarop inspelende cafés en restaurants waar je stapels bordspellen kunt vinden om te spelen. Evenals de indoor arcades met ouderwetse spellen zoals Pac-Man.

Ook de app-store staat steeds voller met applicaties die je helpen om bewust om te gaan met digitalisering. Er zijn meer dan voldoende apps die je helpen om jouw hoofd leeg te maken, die je bewust maken van je schermtijd of die binnenkomende meldingen en rommel blokkeren.

 

De zogenaamde Calm Technology speelt in op deze behoefte van de mens. Deze ontwikkeling speelt in op de vraag: ‘Welke informatie is noodzakelijk? En belangrijker, welke informatie niet?’ Een paar voorbeelden:

 • De theepot
  Wanneer een bepaalde technologie goed werkt, hoef je hier niet naar om te kijken. Een theepot geeft ook pas een melding wanneer het klaar is. De rest van de tijd is hij ‘stil’. De theepot vraagt geen continue aandacht.
 • Glazen wanden binnen kantoorruimtes
  Met behulp van een glazen wand kun je eenvoudig zien of iemand druk is of wanneer het mogelijk is om hem te storen. Het voordeel: Diegene in de ruimte zal niet regelmatig gestoord en afgeleid worden door collega’s die iets van hem willen weten.
 • Toilet symbool (in bijvoorbeeld de trein)
  Dit symbool geeft licht zodra het toilet bezet is. Of denk bijvoorbeeld aan het oplichtende symbool in de auto wanneer een passagier zijn gordel niet omheeft. Deze symbolen zijn duidelijk en vragen geen verdere uitleg.

Op de website van Calmtech.com vind je meer voorbeelden rondom deze technologie en apps of andere tools die je kunnen helpen. Daarnaast staan er ook wat handige oefeningen op de website die je direct kunt uitproberen.

Vertaling naar content marketing

De calm technology zal ervoor gaan zorgen dat steeds meer potentiële klanten adblockers gaan gebruiken en websites zullen verlaten bij te veel pop-up meldingen. Marketeers zullen dus een manier moeten vinden om hun merk te promoten zonder mee te schreeuwen met de rest. Rustige ontwerpen en designs zijn het antwoord. De marketeer moet aansluiting vinden bij de trend van rust en kalmte door te begrijpen hoe ze advertenties kunnen omzetten in zinvolle gesprekken met de consument.

Daarnaast zal er bij het creëren van nieuwe content en designs veel behoefte aan deze calm technology zijn. In 2020 zullen we dit ook steeds vaker terugzien bij de nieuwste creaties. Een voorbeeld hiervan is de kleur ‘PANTONE 19-4052 Classic Blue’. Deze kleur is benoemd tot de kleur van 2020 en staat voor rustig, bescheiden en serieus. De kans is dan ook groot dat je deze kleur vaak terug gaat zien.

Bewuste vertragingen

Zoals hierboven al is aangegeven, hebben mensen steeds meer behoefte aan rust. Ook als het gaat om technologische ontwikkelingen. De nieuwe sociale media, kanalen, trends en ontwikkelingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is haast onmogelijk om deze allemaal bij te benen en overal aanwezig te zijn. Iets wat je eigenlijk ook helemaal niet wilt.

De contentmarketeer die bestendig is voor de toekomst, zal niet direct op alle kanalen aanwezig zijn. Hij zal de grove lijnen voor de komende jaren bepalen, daar de benodigde mensen en kanalen bij zoeken.

Veel bedrijven en organisaties leggen druk op korte termijn resultaten. Hierdoor zie je vaak dat een marketingafdeling van campagne naar campagne gaat. Scoren met korte termijn projecten en weer door gaan naar het volgende. Hierdoor ontstaat veel druk op de marketeer. Zijn project moet snel worden afgerond, snel scoren. Tijd voor aandacht en passie is er niet meer. Dit proces kost op de lange termijn veel geld. Daarom zal het content marketing proces bewust vertraagd moeten worden. Stap voor stap goede resultaten halen, met gepassioneerd personeel.

Content marketing model: Newsroom

Het creëren van content is niets nieuws. Dit wordt al jaren gedaan, denk maar aan bepaalde vakbladen en magazines. Sinds het internet voor iedereen toegankelijk is geworden, is daar het (corporate) bloggen bij gekomen. Vervolgens kwam de verschuiving naar het bloggen rondom de behoeftes en interesses van de klant of gebruiker. De kwaliteit van content kreeg een gigantische boost en de vraag voor content marketeers groeide mee.

Een newsroom brengt alle deskundigen bij elkaar. Het draait om fysiek contact hebben met andere experts. Niet via een call, maar daadwerkelijk met z’n allen aan tafel gaan zitten. Je kunt een newsroom vergelijken met een krantredactie, maar dan binnen een bedrijf.

Deze newsroom is verantwoordelijk voor alle communicatie van een bedrijf. Denk aan social media, de website, woordvoering, crisiscommunicatie, persberichten, nieuwsbrieven, blogs en data-analisten. Een ieder die iets te maken heeft met communicatie dient bij een newsroom aanwezig te zijn.

Het is van belang dat de newsroom denkt vanuit de mens. De specialisten dienen de mens te snappen en vanuit daar na te denken over content. Pas op het allerlaatste moment dient er een kanaal gekozen te worden waar deze content op verspreid gaat worden. Door de kennis van diverse experts bij elkaar te brengen, zullen er nieuwe ideeën ontstaan en zal er vaker ‘out of the box’ worden gedacht.

Newsroom

SEO

Google January Core Update

In de afgelopen week heeft Google een nieuwe core update aangekondigd, de January 2020 Core Update’. Op basis van de eerder genoemde details en signalen lijkt deze update een stuk groter te zijn dan de update die plaatsvond in september.

Google biedt helaas alleen zeer algemene informatie die weinig helpt bij het begrijpen van de Core Updates. Het advies van Google om de ‘Search Quality Raters Guidelines’ te gebruiken is het meest bruikbaar.

grafiek

Zoals altijd kan het een tijdje duren voordat wijzigingen in de zoekresultaten zichtbaar zijn.

Hoe meer vertrouwen een domein heeft in zijn sector, hoe groter de potentiële verandering wanneer Google deze waarde intern aanpast. Men kan het goed zien in de gezondheids- en financiële sectoren, die sinds het begin van het Core Update-proces veranderingen hebben gezien die verhoudingsgewijs groter zijn dan andere.

Met deze core update blijft Google op dezelfde weg als tijdens de vorige update. Vooral domeinen die betrekking hebben op YMYL (Your Money, Your Life) zijn opnieuw beoordeeld door het algoritme en winnen of verliezen een relatief grote zichtbaarheid op domeinniveau.

Domeinen die eerder door dergelijke updates zijn getroffen, worden waarschijnlijk opnieuw getroffen, positief of negatief.

Official Google Search Console Training

Google Webmasters is op dit moment bezig met het plaatsen van een nieuwe serie video’s rondom Search Console op YouTube. Deze video serie laat zien hoe je Search Console kunt gaan inzetten om jouw website te optimaliseren voor Google Search. Alle mogelijke rapporten die je uit Search Console kunt halen, worden je uitgelegd. Daarnaast krijg je een aantal voorbeelden van waar je bepaalde data kunt vinden, hoe je deze kunt analyseren en hoe je problemen kunt oplossen die mogelijk effect hebben op jouw online vindbaarheid.

De migratie van de nieuwe Search Console is in 2019 afgerond. Een gedetailleerde videotraining helpt de gebruikers om het product te leren kennen en de mogelijkheden te verkennen. Aan het einde van de videoserie zul je ontdekken dat Search Console data inzichtelijk is, waardevol en leuk om te ontdekken.

Op dit moment heeft Google een beperkt aantal video’s geüpload. Maar de verwachting is dat er nog meer zullen volgen. Hou het YouTube kanaal in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwste video’s.

Google Favicons en Black Ad Label op desktop

We zaten er al een tijdje op te wachten, want we wisten dat het zou komen. Maar Google is nu eindelijk officieel begonnen met het uitrollen van de favicons en black ad label search interface op de desktop. In de afgelopen maanden heeft Google deze interface meerdere malen getest, nadat ze het in mei 2019 al hadden gelanceerd voor mobile.

Met deze nieuwe lay-out van Google zie je de favicons van websites al in de zoekmachine, voor de zoekresultaten. Daarnaast staat de link van de website nu kleiner boven het resultaat in plaats van eronder.

Het is niet aan te raden om verschillende dingen uit te proberen met deze favicon update. Google heeft namelijk bepaalde richtlijnen opgesteld waar de favicon aan moet voldoen. Daarbij zal Google de favicons die ‘spelletjes spelen’ niet weergeven binnen de zoekresultaten.

De verwachting is dat deze update effect zal hebben op de CTR van de Google Advertenties.

google

Social

Opkomst van groepen

Waarschijnlijk heb je het al eens gehoord, de groepen binnen Facebook worden steeds belangrijker. Het afgelopen jaar zijn de groepen zelfs met 40% gegroeid. Er zijn bijna anderhalf miljard Facebookgebruikers die iedere maand actief zijn binnen een groep. Het groepsgevoel is iets waar mensen naar op zoek zijn. Mensen zijn nu eenmaal echte groepsdieren…

Er zijn drie manieren waarop je Facebook groepen voor jouw bedrijf kunt inzetten:

 • Klantondersteuning.
  Klanten die een bepaald product hebben aangeschaft of gebruik maken van een bepaalde dienstverlening kun je uitnodigen om lid te worden van een besloten Facebook groep. Dit geldt ook voor deelnemers aan een evenement of workshop. Deze groep is ideaal voor je klanten, ze kunnen gemakkelijk feedback vragen, vragen stellen en elkaar helpen.
 • Geheime groepen voor speciale interactie.
  Geheime groepen zijn ideaal om een plek te creëren waar personeel of klanten regelmatig een beroep op je kunnen doen. Vragen komen niet meer binnen in je -toch al overvolle- mailbox. Check gewoon eenmaal per dag de binnengekomen vragen en neem even de tijd om deze te beantwoorden.
  Geheime groepen zijn niet zichtbaar in de zoekresultaten van Facebook. Alleen wanneer je door de beheerder wordt toegevoegd, kun je lid worden. Beheerders kunnen zelfs alleen vrienden toevoegen.
 • Interesse peilen en kweken voor jouw merk.
  Facebook zit vol met open groepen. De meest succesvolle groepen richten zich op iets heel specifieks, zoals bijvoorbeeld new born fotografie of yoga poses.
  Gebruik deze groep nooit om jouw product direct te verkopen, maar om je als expert neer te zetten en te netwerken met andere experts binnen jouw vakgebied.

Is LinkedIn het nieuwe Facebook?

Zoals hierboven genoemd zijn mensen echte groepsdieren. Dit is iets waar LinkedIn enorm op inspeelt. De daling van het organisatorische bereik van Facebook is grotendeels naar LinkedIn gegaan. Behalve het echte groepsgevoel wat LinkedIn goed weet aan te spreken, zijn er meerdere oorzaken te benoemen voor het succes van dit platform:

 • LinkedIn is meer gefocust. Op dit platform gaat het voornamelijk om loopbaan, carrière, bedrijfsleven en economie. Deze focus zorgt voor een betere en natuurlijke hygiëne onder de gebruikers.
 • LinkedIn is een plek waar voornamelijk de rijkere bevolking te vinden is. Mensen met ambities, een betere opleiding en een goede baan of baanwens. Het is een plek waar men zich van zijn beste kant wilt laten zien.
 • Op LinkedIn kun je prima bouwen aan je merkbekendheid, je employer branding en je integriteit als bedrijf met een kloppend hart.

De economie draait goed en iedereen zoekt nieuwe collega’s. Dit zorgt ervoor dat LinkedIn een dynamische marktplaats is geworden. In 2019 is het aantal gebruikers zelfs gestegen naar 650 miljoen. Trouwens, wist je trouwens dat LinkedIn van Microsoft is? Veel mensen weten dit niet, iets wat Microsoft goed doet!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen content marketing, SEO en social? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Onderwerp: Monthly Grow Digital